stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseSort eller klar plastik på jorden?

Klar plastik kan opvarme jorden, så du kan lægge kartofler eller å frø lidt tidligere - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

SPØRGSMÅL

Jeg har hørt, at man kan så tidligere, hvis man lægger plastik på jorden om foråret. Men hvornår og skal det være sort eller klar plastik? Og hvor kan man få fat i egnet plastik?

Med venlig hilsen
Lars H.

SVAR

Kære Lars,

Det er helt rigtigt, at du kan varme jorden op ved at dække den med plastik om foråret, så der kan sås lidt tidligere i den. Alt afhængigt af forårsvejret kan jorden blive 2-5 grader varmere ved at være overdækket med plastik i en til to uger.

Både klar og sort plastik kan opvarme jorden. Når solen skinner på den klare plastik, vil en stor del af dens stråler trænge gennem den klare plastik og opvarme jorden. Den sorte plastik vil absorbere en del af strålerne, og skal de videre til jorden og opvarme den, skal den sorte plastik ligge tæt ovenpå jorden. Men begge har potentiale til at opvarme jorden.

Sort plastik holder lyset ude, og det betyder, at ukrudtet ikke kan vokse under det. Det betyder samtidig, at du ikke skal lægge sort plastik over det stykke, hvor du har sået frø, da de så ikke vil spire frem. Så sort plastik er kun til at varme jorden op.

Klar plastik lukker lys igennem, så der kan planter gro under. Det fungerer som et drivhus, så ukrudt vil også vokse hurtigere frem under plastik end uden. Det kan være en fordel, for så kan du få det til at vokse og luge det væk, inden du sår, lægger kartofler mv. Skal plastikken ligge på længe, så tjek en gang imellem, at ukrudtet ikke har nået at blomstre og sætte frø.

Nogle lægger plastik på allerede i februar, men du er fint med, hvis du gør det i marts eller april. Som regel er det ikke nødvendigt i den allersidste del af april, hvor jorden ofte er blevet varm nok til at lægge kartofler og så de fleste frø.

Inden du dækker jorden med plastik, kan du eventuelt lægge et lag på 2-3 cm kompost ud ovenpå jorden, hvis du har en kompostbunke med omsat kompost.

Når jorden er blevet 8 grader varm og der ikke er udsigt til, at vejret skifter til væsentligt koldere, kan du lægge kartofler. Nogle frø kan sås allerede, når jorden er 5 grader varm, men du får flere og bedre planter ved at vente, til den er 10-12 grader.

Mere for medlemmer: Tabel med optimal spiretemperatur for grøntsager >>

Har du brugt klar plastik, kan du lægge den tilbage over kartoflerne eller frøene. Det vil holde jorden varm og få dem til at spire og vokse hurtigere.

Når planterne er begyndt at spire frem over jorden, skal de have noget luft for ikke at rådne, så erstat plastikken med fiberdug, hvor der kan trænge luft igennem. Kommer der nattefrost, så læg et dobbelt lag på om natten. Har du buer af metal, elektrikerrør e.l., så er det ekstra godt at lægge fiberdugen over dem, så den ikke rører planterne.

Når planterne er 10-20 cm høje, og der ikke er udsigt til mere nattefrost i vejrudsigten, fjernes fiberdugen helt, og planterne vokser videre i fri luft.

Mere for medlemmer: Fidusen ved fiberdug, bionet og plantetunneller >>

Den klare plastik kan være alt muligt. Plastfolie købt i metermål på nettet, opsprættede affaldssække i supermarkedets tykkeste kvalitet, afdækningsplast som det man bruger, når man maler eller en klar presenning. Sort plastik kan være affaldssække, og det kan også købes i metermål i nogle byggemarkeder, planterskoler mv.

Brug sten, gamle fliser, brædder, pinde eller små bunker jord til at holde plastikken nede langs kanten, så den ikke pludselig flyver rundt i haven.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få hjælp til at gro grønne fingre og adgang til særlige medlemsartikler, der gør din have frodig, spændende og nem at dyrke, ugentlige tips til hvad det er smart at gøre i din have lige netop nu m.m.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have