Sådan får du mest ud af dine krydderurter

Sådan får du mere ud af dine krydderurter - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Krydderurterne i haven står i forsommeren struttende og sprøde og lige til at plukke store håndfulde af og bruge i køkkenet. Sagen kan dog se ganske anderledes ud, når du kommer tilbage fra din sommerferie. På det tidspunkt vil mange af dem vil være gået i blomst. Fine ser de ud, men de smager ikke helt så spændende.

Men hvis du høster dine krydderurter og klipper dem godt ned, vil de sætte nye blade, mens du er på ferie, og du kan komme hjem til krydderurter, der er lige så friske, som da du forlod dem.

Læs også: Brevkassen – Kan jeg redde udtørrede krydderurter >>

Det er de færreste, der kan bruge posefulde af nyhøstede krydderurter på kort tid, men vælger du enten at tørre dem eller fryse dem, vil du kunne nyde dine egne hjemmedyrkede krydderurter hele den kommende vinter.

Sådan høster du dine krydderurter

Grib en saks og høst dine krydderurter, når de er tørre, og det ikke er stegende sol f.eks. om formiddagen. Solen får krydderurternes olier til at fordufte, og der skal helst mest muligt smag og duft med ned i høstposen.

Krydderurter mister en del af deres smag, når de vaskes, så medmindre de har jord på sig, skal de bare rystes fri for eventuelle insekter, og direkte fra planten og ned i posen.

Nogle krydderurter kommer igen år efter år f.eks. timian, rosmarin, mynte, citonmelisse, salvie, oregano, sar m.fl. Når du høster dem, må du ikke klippe mere end 1/3 af planten, da den ellers kan få svært ved at komme igen.

Andre krydderurter lever kun denne ene sommer eller to. Det gælder f.eks. basilikum, kamille, persille og dild. Dem kan du klippe ned til, der kun er et par blade nederst på stænglerne.

Sådan fryser du dine krydderurter

Den nemmeste måde at bevare dine krydderurters smag, farve og vitaminindhold er ved at fryse dem.

Høst krydderurterne, læg de hele blade i en tyndt lag i fryseposer, skriv navn på og put dem i fryseren. Når de er frosne, kan du tage en pose ud og nulre den mellem hænderne og vupti har du finthakkede krydderurter. Hvis du putter for mange krydderurter i hver pose, er de sværere at få nulret til mindre stykker.

Nulre-tricket virker bedst på krydderurter med relativt tynde blade som basilikum, dild, persille, estragon, kørvel, løvstikke o.l. Vil du fryse de mere tykbladede krydderurter, bør du hakke dem, inden du putter dem i poser og fryseren.

Få mange flere tricks i e-bogen “Frysning af krydderurter” >>

Få tips til at fryse dine krydderurter i e-bogen "Frysning af krydderurter" - Dyrkhaven.dk

Sådan tørrer du dine krydderurter

Tørring er den anden metode til at opbevare krydderurter på. Høster du dine krydderurter og hænger dem til tørre med toppen nedad, inden du tager på ferie, er de klar til at blive pakket ned, når du kommer hjem igen.

Vælg krydderurter som har en stiv stængel som timian, laurbær, rosmarin, oregano, salvie o.l. og lav små, løse buketter af dem. Lav ikke buketterne for store og tætte. Tørringen vil tage for lang tid, og det inderste af buketten kan begynde at mugne.

Hæng krydderurte-buketterne på et mørkt og luftigt sted. Et (mørkt) skur, et (ikke for varmt) loft, fyrkælder, bryggers eller (ikke for fugtig) kælder er fine tørresteder.

Hvis du ikke har nogen af delene, kan et tørt og luftigt rum bruges. Sollys ødelægger både noget af smagen og vitaminerne i krydderurterne, men du kan lave et løst kræmmerhus af avispapir og hænge rundt om buketten som afskærmning mod lyset. Husk at kigge ofte til buketterne, så de ikke mugner inde i kræmmerhuset.

Efter 1-2 uger kan du tage de første buketter ned. Når bladene kan smuldres mellem dine fingre, er de klar til at blive pakket i lufttætte glas eller dåser. Lader du dem stå et mørkt sted i en skuffe, skab e.l. kan nogle af dem holde sig i flere år.

ET GODT TIP…
Skal krydderurterne hurtigt tørres, kan du bruge din almindelige ovn, hvor du breder bladene af krydderurterne ud i et enkelt lag på et stykke bagepapir e.l. Sæt temperaturen på 35 grader og holder ovnlågen på klem. Kommer varmen over 40 grader, vil det forringe krydderurternes smag. Test om krydderurterne er gennemtørre ved at nulre dem mellem fingrene. Når de smuldrer, er de færdige.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.