Sådan lykkes du med at så tomater
- Kategorier: Såning - Køkkenhave
- Kommentarer: 0
Tomater er en af de mest allround nyttige ting, vi kan dyrke i haven.
Vi kan nemt dyrke dem i haven ved at købe en gemini-tomatplante i supermarkedet om foråret og plante den i haven. Men så går vi glip af meget. Der ligger en hel verden af forskelligartede tomater derude.
Tomater der er små som en fingernegl, men eksploderer som en intens smagsbombe, når de plukkes solvarme fra planten og kastes ind i munden.
Tunge tomater i akavede former, der spreder skyer af Italien i køkkenet, når de i gryden forvandles til tomatsauce.
Buklede tomater, der ikke ligner tomater, men noget fra det ydre rum og smager som noget, der er sendt fra himlen.
Og tomater i alskens farver fra lysegul, lyserød og stribet blå-grøn eller grøn-rød til knaldorange, limegrøn, lilla eller næsten sort.
Men for at få adgang til alle de vidunderlige og forunderlige tomater kræver det, at vi selv sår tomatplanterne. For alle de sjove findes ikke som planter i de almindelige butikker.
Find i stedet frøene i webshops hos for eksempel Camilla Plum, Bjarnes frø og planter, Albinus Frø eller en af de mange andre frøwebshops.
Heldigvis er det ikke så svært at så sine egne tomatplanter, og begyndere indenfor tomatdyrkningens kunst får her en hjælpende hånd til at komme godt i gang med at så egne tomater.
Sådan sår du tomater
Tomatfrø kommer hurtigt op som grønne spirer, så der er stor fornøjelse ved at så dem både for børn og voksne.
Inden du går i gang, skal du skaffe dig:
- Frø
- Såjord
- Potte eller anden beholder at så frøene i.
Hvad du sår frøene i, er i bund og grund ikke så vigtigt. Det kan være bakker, jiffy pots, plastikpotter, tørvepotter eller hjemmelavede potter af, hvad end husholdningen nu ligger inde med af tomme toiletruller, mælkekartoner eller de hvide kaffekopper af plastik, som dårlig kaffe serveres i på kontoret.
Læs også: DIY – Lav såpotter af en gammel avis >>
De eneste krav er, at din såbeholder er mindst 5 cm høj, og at overskydende vand kan sive ud af bunden.
Så laver du selv dine potter af gamle yoghurtbægre eller andet med en vandtæt bund, skal du lige lave nogle huller i bunden med en saks e.l.
Hæld såjorden op i din såbeholder/bakke/potte, så den er fyldt 4/5 op, og gør jorden fugtig med lunkent vand. Den skal være fugtigvåd, men ikke drivende våd.
Du kan eventuelt bruge en forstøverflaske, en vandingsprop eller sprederen på en lille vandkande. Det pladrer jorden mindre end en vandstråle fra vandhanen.
Lav huller i jorden med en tændstik, blyant e.l. I en potte på 8 cm i diameter, kan du lave 3 huller, i en genbrugskaffekop 2 huller. I en bakke skal hullerne være med 4-6 cm afstand.
Hullerne skal være ca. 1 cm dybe. Sæt eventuelt et mærke på tændstikken/blyanten 1 cm fra spidsen. Så er det hurtigt at lave hullerne med den rigtige dybde.
Læg et tomatfrø i hvert hul og skub jord henover.
Klap let med hånden, så hullet lukker helt til. Vand forsigtigt, så jorden falder godt ned om frøet i hullet.
ET GODT TIP…
Husk planteskilte skrevet med lys- og vandfast tusch, hvis du dyrker mere end én slags tomater. Planterne ligner hinanden til forveksling, når de kommer op, og der kan hurtigt gå rod i den.
Pasning i den første tid
Sæt potterne med de nysåede frø et sted med stuetemperatur til den lune side. Har badeværelset gulvvarme, er det et glimrende sted. Men en vindueskarm kan også sagtens bruges.
Derefter er det bare at holde jorden let fugtig ved at vande den, når jordoverfladen er ved at tørre ud, mens du venter de 4-8 dage, det tager for tomatplanterne at spire frem.
Når frøene er begyndt at spire frem, skal de have masser af lys for at vokse godt. Så de skal op fra gulvvarmen og flyttes til husets mest solbeskinnede vindueskarm, så de får mest muligt lys – hvis de da ikke har stået der hele tiden.
Sådan passer du de små tomatplanter
Tomatplanterne skal plantes over – ompottes – i en større potte, når rødderne kan skimtes i bunden af den nuværende såbeholder. Rødderne er hvide og sytrådstynde.
Rødderne skal hele tiden have plads til at vokse videre, ellers går planten i stå.
Når de plantes om første gang, er planterne som regel 3-5 uger gamle og omkring 8-12 cm høje. Medmindre du kun har sået ét frø i hver sin potte, skal planterne forsigtigt skilles ad med hænderne. Få så meget rod og jord med hver plante som muligt over i den nye potte.
Du kan sagtens plante tomatplanterne dybere i den nye potte.
Den del af stænglen, der dækkes af jord i den nye potte, vil begynde at sætte rødder, og mange rødder gør tomatplanten mere stabil og bedre til at optage vand og næring fra jorden.
Når du planter om i en større potte, skal du ikke bruge såjord, men i stedet en pottemuld, planteskolejord eller hvad de kalder den pose, du har købt. Der er mere gødning/næring i, og det har tomatplanterne brug for med den fart, de vokser i.
Udover at ompotte 2-3 gange i løbet af foråret, er dit job at holde jorden i potten fugtig.
Den skal ikke være våd i længere tid, for så vil rødderne drukne, men står den knastør, vil tomatplanterne stoppe med at vokse og ikke blive større.
Så ikke frøene for tidligt
Tomatplanter vokser hurtigt. Fra frø til 10-15 cm høje planter går der under en måned, og vindueskarmen kan hurtigt blive fyldt med halvstore planter, der slås om pladsen og lyset.
Derfor skal tomatfrø heller ikke sås for tidligt. Drivhustomater kan sås først i marts, og frilandstomater kan sås fra midt i marts. Men det giver tit pladsmangel og småfrustration i april over for store planter, der endnu ikke kan komme ud i haven.
Du kan sagtens så tomatfrø sidst i marts og i løbet af april og få masser af gode tomater ud af det. Her er det varmere, og der er mere lys, så de indhenter hurtigt en del af de dage, de ville have fået ekstra ved at blive sået tidligere.
I princippet kan du så tomatfrø hele foråret. Men at så henne i maj vil give en del færre tomater samlet set, da tomatplanterne stopper med at vokse og modne tomater om efteråret.
ET GODT TIP…
Vi kommer tit til at så mange flere frø, end vi selv skal bruge. Det er fint, hvis der er plads i vindueskarmen, og de overskydende planter kan blive givet væk til venner og familie. Men de skal ikke stå der, hvis der ikke er plads.
Så ikke hele frøposen, men for eksempel 20 % flere frø, end du skal bruge planter. Så er der plads til at miste nogle undervejs, samtidig med at du ikke pludselig står med 38 store, ens tomatplanter.
Plant tomatplanterne i maj
I maj kan tomatplanterne komme ud i drivhuset, krukken eller jorden i haven.
Hvis du vil vide mere
Vil du gerne have at vide præcist hvornår i maj, det bliver varmt nok til at plante tomatplanterne ud i haven, og hvordan du gør det bedst og nemmest. Og ikke mindst hvordan du passer tomatplanterne gennem sommeren, så du får flest og lækrest tomater, så kom med i Klub Dyrkhaven.
Her får du hver uge at vide, hvad der er den vigtigste ting at gøre i haven lige nu. Du får også adgang til en oversigt over, hvad du kan så, plante og høste i denne måned og mange flere af den her type artikler, der ellers kun er for medlemmer af klubben.
Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>