Sådan lykkes du med at så tomater

Sådan sår du tomater tomatfrø tomatplanter - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Tomater er en af de mest allround nyttige ting, vi kan dyrke i haven. Vi kan nemt dyrke dem i haven ved at købe en gemini-tomatplante i supermarkedet om foråret og plante den i haven. Men så går vi glip af meget. Der ligger en hel verden af forskelligartede tomater derude.

Tomater der er små som en fingernegl, men eksploderer som en intens smagsbombe, når de plukkes solvarme fra planten og kastes ind i munden. Tunge tomater i akavede former, der spreder skyer af Italien i køkkenet, når de i gryden forvandles til tomatsauce. Buklede tomater, der ikke ligner tomater, men noget fra det ydre rum og smager som noget, der er sendt fra himlen. Tomater i alskens farver fra lysegul, lyserød og stribet blå-grøn eller grøn-rød til knaldorange, limegrøn, lilla eller næsten sort.

Der findes tusindevis af forskellige slags tomater sorter - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

Men for at få adgang til alle de vidunderlige og forunderlige tomater kræver det, at vi selv sår tomatplanterne. For alle de sjove findes ikke som planter i de almindelige butikker. Find i stedet frøene i webshops hos for eksempel Camilla Plum, Bjarnes frø og planter, Albinus Frø eller en af de mange andre frøwebshops.

Heldigvis er det ikke så svært at så sine egne tomatplanter, og begyndere indenfor tomatdyrkningens kunst får her en hjælpende hånd til at komme godt i gang med at så egne tomater.

Sådan sår du tomater

Tomatfrø kommer hurtigt op som grønne spirer, så der er stor fornøjelse ved at så dem.

Inden du går i gang, skal du skaffe dig:

  • Frø
  • Såjord eller priklemuld
  • Potte eller anden beholder at så frøene i.

Hvad du sår frøene i, er i bund og grund ikke så vigtigt. Det kan være bakker, jiffy pots, plastikpotter, tørvepotter eller hjemmelavede potter af, hvad end husholdningen nu ligger inde med. Eneste krav er, at din såbeholder er mindst 5 cm høj og har huller i bunden.

Læs også: 5 nemme potter du selv kan lave med ting fra huset >>

Du skal bruge tomatfrø frø såjord priklemuld og potter eller bakker når du sår tomater - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Hæld såjorden op i din såbeholder/bakke/potte, så der er mindst 4-5 cm jord, og gør jorden fugtig med lunkent vand. Den skal være fugtigvåd, men ikke drivende våd. Du kan eventuelt bruge en forstøverflaske, en vandingsprop eller sprederen på en lille vandkande. Det pladrer jorden mindre end en vandstråle fra vandhanen.

Lav huller i jorden med en tandstik, blyant e.l. I en potte på 8 cm i diameter, kan du lave 3 huller, i en genbrugskaffekop 2 huller. I en bakke skal hullerne være med 4-6 cm afstand. Hullerne skal være 0,5 – 1 cm dybe. Sæt eventuelt et mærke på tandstikken/blyanten 1 cm oppe, så er det hurtigt at lave hullerne med den rigtige dybde.

Læg et frø i hvert hul og skub jord henover. Klap let med hånden, så hullet lukker helt til. Vand forsigtigt, så jorden falder godt ned om frøet i hullet.

Klip et par små huller i et stykke husholdningsfilm eller en hvid plastikpose, og brug dem til at dække jorden med. Medmindre der følger et låg med til din såbeholder naturligvis, så bruger du det.

ET GODT TIP…
Et gammelt gartnerråd er at drysse et meget tyndt lag stødt kanel ovenpå såjorden, når du har sået frøene. Det er med til at forhindre, at svampesygdomme og mug angriber de små spirer, når de kommer frem.

Husk planteskilte skrevet med lys- og vandfast tusch, hvis du dyrker mere end én slags tomater. Planterne ligner hinanden til forveksling, når de kommer op, og der kan hurtigt gå rod i den.

Husk planteskilte, når du sår forspirer tomater - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Pasning i den første tid

Sæt det hele et lyst sted ved stuetemperatur. Et stort vindue med masser af sollys og en temperatur på 23 grader er det tomatoptimale, men almindelig stuetemperatur kan fint bruges.

Derefter er det bare at holde jorden let fugtig ved at vande den, når jordoverfladen er tørret let ud, og lufte ud under plastikken, hvis der kommer kondens, mens du venter de 4-8 dage, det tager for tomatplanterne at spire frem.

Når de spirende planter er blevet så store, at de rammer plastikken/låget, fjerner du det helt, så de får mest muligt lys. Herefter vil de optimalt set helst vokse videre et sted, hvor temperaturen er 20-25 grader om dagen og 12-15 grader om natten. En uopvarmet udestue er perfekt. Har du ikke det, så skal de også nok vokse fint inde i stuen, men skru ned for varmen eller flyt dem til et koldere værelse om natten.

Sådan passer du de små tomatplanter

Tomatplanterne skal plantes over – ompottes – i en større potte, når rødderne kan skimtes i bunden af den nuværende såbeholder. Rødderne er hvide og sytrådstynde. Rødderne skal hele tiden have plads til at vokse videre, ellers går planten i stå.

Forspirede tomatplanter skal potte om plantes om 2 til 3 gange - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Når de plantes om første gang, er planterne som regel 2-3 uger gamle og omkring 8-12 cm høje. Medmindre du kun har sået ét frø i hver sin potte, skal planterne forsigtigt skilles ad med hænderne. Få så meget rod og jord med hver plante som muligt over i den nye potte.

Du kan sagtens plante tomatplanterne dybere i den nye potte. Gør endelig det. Den del af stænglen, der dækkes af jord i den nye potte, vil begynde at sætte rødder, og mange rødder gør tomatplanten mere stabil og bedre til at optage vand og næring fra jorden.

Når du planter om i en større potte, skal du ikke bruge såjord, men i stedet en pottemuld, planteskolejord eller hvad de kalder den pose, du har købt. Der er mere gødning/næring i, og det har tomatplanterne brug for med den fart, de vokser i.

Udover at ompotte 2-3 gange i løbet af foråret, er dit job at holde jorden i potten fugtig. Den skal ikke være våd i længere tid, for så vil rødderne drukne, men står den knastør, vil tomatplanterne stoppe med at vokse og ikke blive større.

Så ikke frøene for tidligt

Tomatplanter vokser hurtigt. Fra frø til 10-15 cm høje planter går der kun et par uger eller tre, og efter en god måneds tid kan vindueskarmen være fyldt med halvstore planter, der slås om pladsen og lyset.

Så ikke tomater for tidligt, de vokser hurtigt og bliver store - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Derfor skal de heller ikke sås for tidligt. Drivhustomater kan sås først i marts og frilandstomater kan sås fra midt i marts. Men det giver tit pladsmangel og småfrustration i april over for store planter, der endnu ikke kan komme ud i haven.

Du kan sagtens så tomatfrø i begyndelsen af april og få masser af gode tomater ud af det. Her er det varmere, og der er mere lys, så de indhenter hurtigt en del af de dage, de ville have fået ekstra ved at blive sået i marts.

I princippet kan du så tomatfrø hele foråret. Men at så sidst i maj vil give en del færre tomater samlet set, da tomatplanterne stopper med at vokse og modne tomater om efteråret.

ET GODT TIP…
Vi kommer tit til at så mange flere frø, end vi selv skal bruge. Det er fint, hvis der er plads i vindueskarmen, og de overskydende planter kan blive givet væk til venner og familie. Men de skal ikke stå der, hvis der ikke er plads i haven. Så ikke hele frøposen, men for eksempel dobbelt så mange frø, som du skal bruge planter. Så er der plads til at miste nogle undervejs, samtidig med at du ikke pludselig står med 38 store, ens tomatplanter.

Typiske problemer med små tomatplanter

Lange spirer er tegn på lysmangel og varme

Hvis de nye spirer bliver meget lange og ranglede, står de sandsynligvis for varmt i forhold til mængden af lys. Løsningen er at flytte dem til et køligere vindue med mere lys. Findes det ikke i huset, kan man købe kunstigt plantelys for et par hundrede kroner og bruge det som lyskilde.

Det kan også være, de står for tæt, så de skygger for hinanden, og så er løsningen at give dem hver sin større potte.

Hvide pletter er tegn på solskoldning

Ligesom os mennesker, kan tomatplanternes nye blade også blive solskoldede. Det sker især hvis de står i et sydvendt vindue, og solen skinner fra en skyfri himmel hele dagen.

Solskoldningerne ses som hvide eller lyse pletter på de ødelagte blade. Flyt planterne til et sted med mindre direkte sollys, eller lav en afskærmning ved at tape et stykke almindeligt papir, bagepapir, fiberdug e.l. på glasset i vinduet for at skåne spirerne mod de skarpe solstråler.

Lysegrønne blade er tegn på næringsmangel

Hvis du potter planterne om i større potter i pottemuld med jævne mellemrum, bør det ikke være nødvendigt at gøde dem, da der allerede er gødning i jorden. Men får planterne lysegrønne blade, så er det et tegn på, at de mangler næring.

Du kan gøde med noget særligt flydende gødning til tomater, der kan købes på planteskoler og online, eller du kan give dem en tår af den gødning, du bruger til potteplanterne, når du alligevel er ved at vande dem.

Høje og lyse planter er tegn på lysmangel

Virker tomatplanterne ranglede og ser de lysegrønne ud, kan det skyldes, at de får for lidt lys. De vil strække sig for at nå lyset, og det gør stænglerne svage.

Plant tomatplanterne i maj

I maj kan tomatplanterne komme ud i drivhuset, krukken eller jorden i haven. Mere om hvordan du gør det bedst til den tid…

I maj kan du plante dine hjemmedyrkede tomatplanter ud i haven - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Læs også: Tips og tricks til tomater >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *