Sådan høster og gemmer du tomatfrø

Sådan høster og gemmer du bedst dine egne tomatfrø - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

I september måned bugner haven af spiselige planter, og det gælder bare om at høste løs og frådse i alle de gode sager. Når du sidder der mæt og tilfreds, kan det dog også betale sig at lade en tanke flyve til næste års spiselige have og sørge for i løbet af efteråret at tage frø af de allerbedste og mest velsmagende grøntsager, så du kan gentage din succes næste år.

En af de planter, som det ofte kan betale sig selv at tage frø af, er tomater. Frøene har dog en tendens til at klistre sammen, hvilket gør dem lidt besværlige, men her får du et par gode råd til, hvordan du nemt kan undgå det og få uklistrede og sunde tomatfrø, som er nemme at så til næste år.

Er du ligeglad med klistrede frø, kan du nederst i blogposten læse et tip til en hurtigere og stadig god måde at gemme tomatfrø på.

TAG FRØ AF DE BEDSTE TOMATER

Først udvælger du to-tre af de allerbedste – det vil sige fejlfrie og uden tegn på sygdomme – tomater på planten med dine yndlingstomater. Bind en farvet snor om de udvalgte tomaters stilke eller sæt et lille klistermærke på selve tomaterne, så du ikke kommer til at plukke og spise dem ved en fejl.

Når tomaterne er godt modne, plukker du dem, skærer dem over og skraber de klistrede frø ud med en teske. Tomatfrø er klistrede, fordi de er omgivet af en slimet gelekappe, som i naturen forsvinder af sig selv, når tomaten falder til jorden og rådner, så frøet kan spire til foråret.  Den naturlige forrådnelse og optimering af tomatfrøenes spiring kan du nemt efterligne i dit eget køkken.

SLIP AF MED KLISTRET PÅ DINE TOMATFRØ

Læg de klistrede tomatfrø i et glas, som du hælder 3-5 cm lunkent vand oveni og sætter til side på køkkenbordet eller i en vindueskarm uden direkte sollys. Husk at skrive årstal og hvilken slags tomat det er på selve glasset eller et stykke papir, som glasset står på. Så bliver der ikke rod i det, hvis du har gang i flere forskellige slags tomatfrø.

Vandet og den slimede gele, der er omkring tomatfrøene, vil i løbet af få dage begynde at gære, og der vil komme et lyst og lidt håret muglag øverst på vandet. Gæringen betyder, at gelen omkring frøene er ved at blive opløst, og de uklistrede frø vil efterhånden lægge sig på glassets bund.

Tre fordele ved at fjerne klistret på tomatfrø ved denne nemme metode - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Efter 3-6 dage er gelekappen omkring frøene som regel nedbrudt. Skrab muglaget af med en ske, og hæld det øverste vand fra glasset. Hæld den sidste sjat vand med tomatfrøene op i en lille si. Gnub forsigtigt frøene under rindende vand, så det allersidste klistrede gele forsvinder.

Hæld de nu helt rene frø ud på et stykke mad- eller bagepapir, hvor de ikke vil klistre fast, hvis der skulle sidde en lille smule gele tilbage. Spred tomatfrøene fra hinanden med fingrene og lad dem tørre et lunt og tørt sted uden direkte sol i 1-2 uger. Husk også her at skrive, hvilken slags tomat det er på et hjørne af papiret.

Når tomatfrøene er helt tørre, kan du pakke dem væk i en lufttæt beholder, kuvert, kaffefilter eller frøpose og glæde dig over, at du har sikret dig en masse gode frø af dine yndlingstomater, som kan holde sig ikke bare til næste forår, men i de kommende 4-6 år.

Læs OGSÅ: Blogpost – Få 6 tips til at høste dine egne frø >>

DEN HURTIGE MÅDE AT GEMME TOMATFRØ PÅ

Er du ligeglad med klistrede tomatfrø, så er en hurtigere metode at sprede de klistrede frø ud på et kaffefilter eller stykke køkkenrulle. Brug en ske eller en finger og sørg for, at frøene ikke rører hinanden og skriv, hvilken slags tomat det er og årstallet på et hjørne af papiret. Lad frøene ligge på papiret og tørre helt.

Frøene klistrer sig fast på papiret og kan pakkes væk med papir og det hele i en kuvert eller frøpose. Til foråret river eller klipper du forsigtigt papiret i stykker, så der er et enkelt frø på hvert lille stykke, og planter de små stykker papir med de påklistrede tomatfrø i jorden.

Derfor skal du ikke tage frø af F1 frø - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *