stLight.options({ publisher:'12345', });

Hvad skal vi dyrke?

Få 4 tips der gør det nemmere at vælge, hvad du skal dyrke af grøntsager og bær i haven - Klub Dyrkhaven før det nemt at dyrke din have

Det er forår, og det klør i fingrene for at få frø og planter i jorden. Men der er begrænset plads i de fleste haver og begrænset tid til at passe planterne, så derfor er vi nødt til først at forholde os til det store spørgsmål: ”Hvad skal vi dyrke af grøntsager i haven?”.

Det kan være svært at beslutte sig, så her får du fire tips til, hvordan du kan lave den perfekte liste over grøntsager (og bær), som passer til lige netop din have.

TIP 1 – Dyrk det I elsker

Det grundlæggende gode råd er at dyrke de ting, som I elsker højst og aldrig kan få nok af. Er hele familien vilde med nye kartofler, så læg en hel masse kartofler i jorden, er det friske jordbær, der er hittet, så sørg for, at der er mange jordbærplanter.

Læs også: 3 supergode tips til sommerens jordbær >>

Ærter, gulerødder, agurker og tomater er nogle af de andre yndlingsgrøntsager, som vi elsker at kunne hente friske i sommerhaven. Krydderurter og bær står også højt på manges liste.

Mere for medlemmer: 11 gode tips om bær >>

TIP 2 – Dyrk den bedste smag

Der er nogle ting, som smager fantastisk. Det gælder sprøde asparges, nye kartofler, sødmefyldte jordbær og hindbær, saftspændte krydderurter, spændstige ærter og bønner, solvarme tomater og saftige majs.

Og du kan få smagskvaliteten i dem helt op at ringe, hvis du dyrker dem i haven!

Det tager nemlig ikke mange minutter, fra de nævnte grøntsager og bær er høstet, til de begynder at tørre ind og omdanne sukker til stivelse. Det forringer både kvaliteten og smagen.

Der er som regel gået adskillige dage, fra majsene, jordbærrene, ærterne, krydderurterne m.m. er høstede, til de ligger på butikshylden, og du kan simpelthen ikke købe dig til noget, der er lige så friskt og velsmagende, som det, du henter ude i sommerhaven og putter i gryden eller munden med det samme.

Læs også: Tips og tricks til at dyrke dine egne tomater >>

TIP 3 – Dyrk noget anderledes

Hvis der stadig er plads tilbage, så planlæg at dyrke noget helt anderledes. Det er sjovt at prøve noget nyt, og det er altid mere spændende at følge en ny plante end den samme slags ærter for femte år i træk. Måske er du endda så heldig, at du får en ny yndlingsplante, der ryger op i puljen under Tip 1?

Det anderledes kan for eksempel være malabarspinat, amarant eller jungleagurk. Det kan også være sjove varianter af almindelige planter som sorte tomater, gule hindbær eller lilla ærter.

Læs også: 9 anderledes planter du kan dyrke i din have >>

TIP 4 – Dyrk det der trives i din have

For at få det nemmeste arbejde og de flotteste planter, er det også fornuftigt at se på jorden og haven i det hele taget. Hvad kan gro og trives i den type jord, og det sted din have ligger? Det er forskelligt, hvilke planter der foretrækker en tung og leret jord, og hvilke der bliver bedst i en let og mere sandet jord.

Du kan også få stor succes med for eksempel nogle grøntsager i en lille, skyggefuld have fuld af læ, mens andre bliver bedst i fuld sol og frisk vind.

Slå de enkelte planters præferencer op i havebøger og på nettet. Har naboen grønne fingre, så kig eventuelt også over hækken og hør, hvad de har nemt og svært ved at få til at gro.

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *