stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseHvorfor spirer mine frø ikke?

Hvorfor spirer frø dårligt? Få svaret i Dyrkhaven.dks brevkasse

SPØRGSMÅL

Jeg har sået en masse frø til tomat, agurk, chili, rødbeder, græskar, blomsterkarse, lakridstagetes og forskellige sommerblomster.

Men de spirer meget forskelligt og nogen er slet ikke kommet op.

Hvad kan være forklaringen på dårlig spiring? Er det frøene, der ikke duer eller?

Hilsen
Helle W.

SVAR

Det er ærgerligt, når det sker, og der kan være flere forskellige årsager til, at frø ikke spirer.

Det kan være, at frøene er blevet for gamle eller opbevaret forkert, så deres spireevne er blevet forringet.

Mere for medlemmer: Holdbarheden på forskellige frø >>

Der er også nogle frø, som ærter,  ærteblomster o.l. som har en så hård skal, at spiren kan have svært ved at bryde ud, medmindre frøene ligger i blød i et glas vand 3-4 timer inden, de skal sås. Men det burde jo ikke gælde alle sammen.

Mere for medlemmer: 5 måder at få frø til ærteblomster til at spire >>

Frø har også forskellige spiretid. Nogle spirer efter et par dage, andre efter flere uger. Men for eksempel tomatfrø, som du har sået, burde være kommet frem efter en uges tid.

Frø kan også spire dårligt, hvis omgivelserne som temperatur, lys eller fugtighed i jorden er forkert. Forskellige frø har forskellige præferencer i forhold til lys og temperatur, men de fleste spirer rimeligt ved almindelig stuetemperatur.

Mere for medlemmer: Spiretid og spiretemperatur på grøntsagsfrø >>

Det er mere sandsynligt, at det kan være for lidt eller for meget vand, som er årsagen. For lidt vand gør, at frøene ikke spirer, mens for meget vand gør, at de rådner. En let fugtig såjord er det optimale, men kan være svær at ramme, indtil man har noget erfaring.

En anden normal fejlkilde, når man sår frø, er at frøene er sået for dybt. Der står som regel på frøposen, hvor langt ned i jorden, frøene skal.

Gør der ikke det på dine frøposer, så er en gammel gartneregel, at et frø skal have to gange så meget jord over sig som dets diameter målt på den smalle led. Er et ærtefrø for eksempel 0,5 cm i diameter, skal hullet være 1,5 cm dybt.

Du kan læse mere om forskellige årsager til, at frø spirer dårligt her: Derfor spirer dine frø ikke >>

Er du medlem af Klub Dyrkhaven, kan du også læse artiklen: Problemløsning for frø og spirer >>

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du have mere at vide om, hvordan du kan lykkes med at få dine frø til at spire og gro til store, stærke planter, så kom med i Klub Dyrkhaven og få adgang til mange flere artikler om frø og spiring samt en hjælpende hånd til netop dine udfordringer.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have